Over mij en het verhaal achter mijn werk

(For English see below)

 

Mijn naam is Miriam van Veen (1966) en ik werk vanuit mijn atelier in Doorn, op de mooie Utrechtse Heuvelrug. Ik schilder dieren, vogels, bloemen en andere natuuronderwerpen in aquarel.

Daarnaast werk ik aan huisdier portretten in opdracht, in aquarel of grafiet. Dit kunnen portretten zijn van honden, katten/poezen, vogels en allerlei andere dieren. Meer informatie over huisdier portretten tref je verderop aan op deze pagina. Daar staan ook foto's van eerdere opdrachten. 

De verbinding met de natuur en dieren inspireert me. Vooral de uitstraling van dieren blijft me fascineren als thema in mijn werk. Elk dier is uniek en heeft een specifieke eigenheid waarmee het een waardevolle bijdrage levert aan het geheel. Naast wilde dieren hebben ook huisdieren, gezelschapsdieren en boerderijdieren een grote aantrekkingskracht met hun unieke persoonlijkheid en expressie. Wie houdt er niet van dieren en van het kijken naar dieren?  

Met onze (huis)dieren bouwen we een hechte band op, we maken samen herinneringen en ze roepen fijne emoties bij ons op. Dit is het uitgangspunt bij het schilderen van een huisdier portret. Het is mijn drijfveer om de dieren in de portretten echt tot leven te laten komen door naast het uiterlijk ook hun karakter en gezichtsuitdrukking weer te geven. Om het onzichtbare van de binnenkant naar buiten te brengen. Kenmerkend voor mijn werkwijze is de verfijnde uitwerking van bijzondere details die ik zie in mijn onderwerpen en die me raken. Zo ontstaat voor de toeschouwer een persoonlijke en betekenisvolle ontmoeting van heel dichtbij

Voor bloemen geldt hetzelfde, ze worden vastgelegd zoals ze van nature groeien en als ze volop in bloei zijn. Op hun mooiste moment.

 

Kunst maakt happy, de natuur en dieren ook!

Met mijn werk wil ik de waarde van de natuur en dieren de aandacht geven die het verdient en de schoonheid van de buitenwereld naar binnen brengen. Aquarel is hiervoor een prachtig medium. Door de gebruikte schildertechnieken krijgen de aquarellen hun bijzondere en kleurrijke presentie. Op deze website tref je een kleine selectie van mijn werk en foto's van eerdere opdrachten.

 

Heb je vragen, of wil je werk komen bekijken?

Wil je een bijzonder en persoonlijk portret van je huisdier laten maken? Of iemand een (huis)dier portret cadeau doen? Wil je graag een werk komen bekijken of aankopen? Zou je graag een aquarel laten maken van je favoriete dier of bloem(en)? Of wil je iemand blij maken met een kadobon, Kunst Kado? Mail, bel of Whatsapp me dan even. Je bent ook van harte welkom om een bezoekje te brengen.

 

Tip: Als een maatwerk schilderij voor een bepaalde datum klaar moet zijn, neem dan een aantal weken daarvoor al even contact op omdat er een aantal weken zit tussen het moment van de aanvraag totdat het schilderij af is.

 

Opleiding en achtergrond

Tekenen en schilderen van alles wat groeit en bloeit deed ik al van jongs af aan. Ik ben opgegroeid op de Veluwe, midden in de bossen. Als dochter van een bioloog, kreeg ik van huis-uit veel kennis en interesse mee over dieren en allerlei facetten van de natuur. Mijn passie hiervoor zit in het DNA. Tekenen en schilderen vast ook, want verschillende familieleden schilder(d)en ook. Ik ben opgeleid in de botanische traditie, schilderen in aquarel en natural history illustration, bij verschillende Engelse kunstenaars. Daarnaast maak ik gebruik van mijn intuïtie, om de emotie van de ontmoeting met het onderwerp weer te geven. Met mijn werk wil ik de eigenheid van dieren en de natuur treffend vastleggen en heel dicht bij het hart van de kijker brengen. 

 

Ingelijst en klaar om aan de wand te hangen. Of juist zonder lijst

Alle werken zijn beschikbaar met of zonder lijst. Het werk wordt professioneel (zuurvrij) ingelijst, indien gewenst. Hierbij is keuze tussen museumglas of gewoon glas.

Prijsindicatie aquarel

De prijs van werk in aquarel is afhankelijk van het formaat en de hoeveelheid weergegeven details. Hoe meer details, hoe meer tijd het schilderen en schetsen neemt. Werk in aquarel voor in een lijst van 20 x 20 cm komt ongeveer rond 275,- euro -. Werk voor in een lijst van 30 x 30 cm komt ongeveer tussen 299,-  en 595,-. Werk voor in een lijst van 40 x 40 cm komt uit tussen  425,- en 599,-. Werk van 75 x 57 cm ligt tussen 799, en 1500,- euro. Andere formaten zijn ook mogelijk. De prijs van een maatwerk opdracht kan vooraf exact worden aangegeven, op basis van de referentie (foto). Pas daarna beslis je of je de opdracht wil geven.

Met het (internationaal) verzenden van werken is goede ervaring. Vraag gerust naar de mogelijkheden. 

 

Exposities

Regelmatig wordt mijn werk gevraagd voor exposities. Onder de knop "Exposities en In de pers" (bovenaan deze pagina) vind je een overzicht van de komende exposities. 

 

"Een schilderij is voor altijd"

 

Huisdier portretten  

Zoek je een uniek portret van jouw huisdier? Dit kan worden geschilderd in aquarel met behulp van een foto. Vraag gerust om de lijst met fototips.

Een goed bruikbare foto is bijvoorbeeld genomen van dichtbij van hoofd, nek en schouders, bij voorkeur op ooghoogte van het dier. Waarbij de ogen (of 1 oog), neus en mond goed zichtbaar zijn. Hoe meer close up foto's er zijn hoe beter, omdat op verschillende foto's vaak verschillende details goed te zien zijn, die op die manier verwerkt kunnen worden in het portret. Het beste is een foto buiten gemaakt, maar niet in fel zonlicht of diepe schaduw. Als je hulp nodig hebt voor het maken van een geschikte foto, laat het me gerust weten. In overleg is een huisbezoek mogelijk, waarbij ik kennis kan maken met  jouw dier en enkele referentie foto's maak.

Wil je een portret laten maken van jouw (huis)dier, mail dan één of enkele betekenisvolle foto's van je dier. We stemmen samen af over o.a. het gewenste formaat en welke foto je het mooiste vindt als basis voor het portret. Twijfel je of een bestaande foto bruikbaar is? Mail me deze dan even voor advies.  

Hieronder staan  enkele foto's van portretten van huisdieren die ik eerder schilderde en ook prijsindicaties. Als je interesse hebt, kan je ook vooraf enkele van deze schilderijen in het echt komen bekijken (Chihuahua en de Franse Bulldog pup).

 

 

"Art is something that makes you breathe with a different kind of happiness."

(Anni Albers)

Huisbezoek - Werkplek bezoek

Zou je graag zien hoe één of verschillende werken bij jou thuis of op de werkplek uitkomen? Vraag dan een (vrijblijvend) huisbezoek of werkplekbezoek aan. Daarbij kom ik langs met één of diverse werken naar keuze, zodat je ter plekke kan zien hoe ze uitkomen bij jou aan de wand. Op de Utrechtse Heuvelrug is dit bezoek kosteloos.

Foto: Op huisbezoek - Gloriosa in aquarel,  A1 formaat - (verkocht). 

At a client's home for a commission; Gloriosa in water color

Huisdier portretten - Pet Portraits

(for English, see below)

 

Chihuahua, aquarel (30 x 40 cm)

 

Parkiet Sandertje (25 x 20 cm) en een bighorn (30 x 40 cm) in aquarel (beide verkocht)

Budgie Sandertje and bighorn in water colour (both commissioned/sold)

Portret van Lex, Franse Bulldog pup, in aquarel, (30 x 30 cm) 

Portrait of Lex, French Bulldog pup, water colour.

 

 

Portret van Tiamo, de mooie rode kater en een bijzondere persoonlijkheid, aquarel (30 x 40 cm). In opdracht (verkocht)

Portrait of Tiamo, the beautiful red male cat and special personality. Commissioned (sold)

 

 

Dubbelportret van de prachtige ragdolls Milo en Bamse (40 x 50 cm). In opdracht (verkocht)

Double portrait of the beautiful ragdoll cats Milo and Bamse, in water colour (40 x 50 cm). Commissioned (sold) 

 

Prijsindicatie huisdier portretten

Op basis van de foto van je (huis)dier die als referentie zal dienen, kan vooraf de prijs van het portret exact worden aangegeven. Pas dan beslis je of je het portret wil laten maken. 

De prijs van een geschilderd portret is afhankelijk van het formaat en het soort dier, d.w.z. van de hoeveelheid details die weergegeven kunnen worden. Hoe meer details scherp zichtbaar zijn op de referentiefoto('s), hoe meer details weergegeven kunnen worden in het portret. Verder neemt bijvoorbeeld een vacht die langhariger is, wat meer tijd om te schilderen dan een kortharige vacht. 

Ter indicatie, een portret in aquarel, van een hond of kat/poes, voor in een lijst van 30  x 30 cm, uitgaande van een kortharige of gladde vacht, ligt tussen 325,- en 599,- euro, afhankelijk van de hoeveel details die weergegeven worden. Zo neemt bijvoorbeeld een langharige vacht meer tijd om te schilderen dan een gladdere vacht. Dit is slechts een voorbeeld, het schilderen van andere (huis)dieren en andere formaten, bijvoorbeeld 20 x 20 cm, 30 x 40 cm, of groter is ook mogelijk.

Een  huisdier portret kan ook in zwart-wit en grijstonen, met grafiet.

 

Voor meer informatie over de materialen die worden gebruikt en de geschiedenis van schilderen in aquarel, zie onderaan deze pagina

 

 

About me and the story behind my work

I am Miriam van Veen (1966). My studio is in Doorn,  a small town in the middle of the Netherlands, in the beautiful nature park Utrechtse Heuvelrug. I paint animals, birds, flowers and other nature subjects, mostly in watercolor. 

My connection with nature and animals is an important source of inspiration. The character that radiates from each animal is fascinating to me and is a theme in my work. The unique individuality of each animal contributes the whole. Besides wild animals, pets and farm animals are a great attraction as subjects. 

I am also working on commissioned pet portraits, be they dogs, cats, birds and other animals. We have a special bond with our pets. We share memories that elicit strong emotions. That is the starting point for a portrait and the effort to enliven it with an animals unique character and expression. Attention to detail and specific characteristics that I see in my subjects result in a portrait with special personal and meaningful close-up for the spectator.

With my art I want to show the beauty of nature and bring it indoors. Watercolor is a wonderful medium with vivid color nuances and a transparent effect. Using my own painting technique my watercolors present their unique and colorful presentation.

My passion for nature and painting and drawing was always present and also runs in the family. I am educated by various English artists, in the botanical tradition, painting in watercolor and Natural History illustration.  As a daughter of a biologist, I have gained a lot of knowledge of and interest in nature from an early age. With my work I hope to give nature the attention it deserves and to contribute to the awareness of the beauty and value of nature and animals. 

This website just shows a selection of my art work. Would you like to know more about my paintings or the story behind them,  do you wish to see a painting in real life, or make a purchase? Do you wish a unique and personal portret of your pet or favorite animal? You are very welcome. Just sent a message and a photo of your pet with head, shoulders, eyes (or 1 eye), mouth and ears clearly visible. We start from there with a talk about size, medium etc. The exact price can be specified in advance, only then do you decide if you want to have the portrait painted. If you are not sure a specific photo is usable for a pet portrait, just sent it by email, I would be happy to give you advice.

You can also ask for the list with 'photo tips' for making the best usable photo's for a pet portrait. The more photo's the better, because each photo shows different details clearly. If you need any help from me with making a usable photo, please let me know. 

You are very welcome to visit my studio in Doorn. It is best to make an appointment (+31 (0) 6 23470618, because I am not always present. For further contact and adres information, see the button "contact" at the top of this page.

 

My art work is often asked for exhibitions, an overview of upcoming exhibitions you can find under the button "Exposities en in de pers".

With international shipping of artwork I have gained good experiences, you may contact me for the options.

All artwork is created with only the highest quality professional artists materials. This guarantees the best quality of pigments  with virtually unlimited durability. This ensures that you can enjoy the artwork unlimited, and so can future generations.

The artworks are already professional framed, but also available without a frame. Museum-glass or regular glass are options.

 

 

 

 

 

De haas van Albrecht Dürer, uit 1502 (Albertina Museum)

Gegarandeerde kwaliteit, duurzaamheid en gebruikte materialen

Alle schilderijen zijn unieke werken. Ze worden met grote zorg en vakmanschap met de hand geschilderd in aquarel. Het schilderen gaat met zeer fijne penselen. Het dunste penseel heeft maat 3 x 0 en bestaat slechts uit enkele (synthetische en dus diervriendelijke) haren. Zo kunnen de fijnste details worden uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld ogen of details in vacht en veren. 

Al het werk wordt vervaardigd met Professional Artist Quality producten van de hoogste kwaliteit. Dit garandeert de beste kwaliteit pigmenten en kleurvastheid met nagenoeg onbeperkte duurzaamheid. Voor aquarellen wordt professional artist watercolor verf gebruikt van het merk Winsor & Newton. De ondergrond is van het franse merk Arches (Hot Pressed, 300 grms, zuurvrij, gebaseerd op 100% katoen). Voor grafietwerk geldt hetzelfde. Grafietwerk wordt vervaardigd met Faber-Castell 9000 grafiet potloden, variërend in hardheden van 4H t/m 8B.

Het professional Watercolour-assortiment van Winsor & Newton, is geclassificeerd als 'permanent voor gebruik door kunstenaars.' Dit betekent dat de professionele aquarel kleuren een AA- of A-classificatie hebben voor duurzaamheid om ervoor te zorgen dat de kleuren die vandaag worden gebruikt er generaties lang hetzelfde uit blijven zien.

 

De geschiedenis van aquarel

In 1502 schilderde Albrecht Dürer zijn beroemde 'haas' in aquarel (zie afbeelding hierboven). Dit schilderij hangt in het Albertina museum in Wenen. Het is alsof het werk onlangs is geschilderd, net als vele van zijn andere aquarellen in het museum. 

De aquarel techniek is zeer oud en stamt vanaf rond 100 na Christus. Na de uitvinding van het papier groeide het uit tot de traditionele schildertechniek in het hele Oosten, vooral in China. Aquarel werd ook op (zijde) doek of andere ondergronden geschilderd. 

Vanaf het begin van de zestiende eeuw zijn er aquarellisten in Europa, zoals bijvoorbeeld Albrecht Dürer. Ook Vlaamse schilders zoals Pieter Bruegel de Oude en Antoon Van Dijck gingen in die periode werken in aquarel. Na 1800 groeide de belangstelling voor schilderijen in aquarel in heel Europa gestaag door, door o.a. de vraag van de Europese vorstenhoven. Engelse kunstenaars begonnen in die periode landschappen te schilderen in aquarel, in Engeland en Schotland zelf en afhankelijk van de politieke gebeurtenissen ook op het continent. De grote nieuwigheid van aquarel toen, was de nadruk op het werken met de transparantie. Door verschillende dunne lagen boven elkaar aan te brengen, krijgt het aquarel een verrassende dieptewerking.